Menyasszonyi ruha varratás

Menyasszonyi ruha varratás

Azt bizonyára már te is pontosan jól tudod, hogy az álom esküvő egyik leglényegesebb része a tökéletes ruha kiválasztása.

Mivel az esküvő egy olyan egyedi és különleges nap, melynek emléke egész életed során elkísér, ezért szeretnéd, ha minden részlet összhangban lenne egymással.

A színek és textúrák harmóniája valószínűleg ugyan olyan fontos számodra, mint az, hogy milyen zene szóljon az első táncotok alkalmával.

Éppen ezért, nem csoda, ha nem éred be kevesebbel, hanem egy minden részéletében hozzád illő, a nagy napod tematikájába belesimuló, fotókon is gyönyörű ruhakölteményben szeretnéd átélni a Nagy Napot.

Kíváncsi vagy hogyan lehet a tiéd a legkáprázatosabb menyasszonyi ruha, amire évekkel, sőt, évtizedekkel később is boldog nosztalgiával gondolhatsz vissza?

Varrass!

A legfontosabb ruhád, amit valaha viselni fogsz

A legfontosabb ruhád, amit valaha viselni fogsz

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a menyasszonyi ruhád életed egyik legfontosabb öltözéke.

Ez nem egy gyorsan összeállított outfit amit kedden viselsz a munkahelyeden és nem egy bikini, amiben az aktuális nyáron napozol a strandon.

Ha egyik nap rohamtempóban készülődtél és nem passzolt a blézered a cipődhöz, sebaj, másnap jobban átgondolod majd, hogy mit vegyél fel.

Ha tavaly nyáron a pink bikini volt a divat és vettél egyet, noha az igazándiból nem is a te színed, semmi gond, jövőre körültekintőbben választasz.

Azonban gondolj bele:

Férjhez fogsz menni minden nap, vagy minden évben?

Hogyha a válaszod „Nem!”, akkor érdemes minél körültekintőbben megfontolnod a ruha-kérdést, hogy jó emlékként maradjon meg neked, ne pedig egy rossz döntésként.

Miért válasszam a varratást?

Miért válasszam a varratást?

Órákig sorolhatnánk erre az indokokat, de összegyűjtöttük rá neked a legfontosabbakat.

Először is, ha varratod a ruhádat az azt jelenti, hogy teljes mértékben a te egyedi igényeid és vágyaid szerint készül el, ezért minden apró részletét imádni fogod.

Másodszor, sok nő számára fontos az, hogy olyan ruhában vonuljon az oltár elé, amit előtte más menyasszony még nem viselt.

Ha te is közéjük tartozol, akkor a varratás ideáli megoldás lehet számodra.

Harmadszor, te választhatod ki, hogy milyen anyagokból készüljön el a ruhád.

Hiába tetszik meg valami, ha felvéve dörzsöl, szúr, vagy csíp valahol, akkor nem fogod jól érezni magad benne.

Negyedszer, sokan anyagi megfontolásból döntenek a varratás mellett.

Persze ebben az esetben is borsos összeget kell kifizetned a ruhádért, azonban ha jó varrónőt választasz, akkor akár egy márkás, méregdrága ruha másában is kimondhatod az igent, tizedannyi pénzért.

Ne zárkózz el a kész ruháktól sem

Ne zárkózz el a kész ruháktól sem

Mint azt már említettük, hogyha a varratás mellett döntesz, akkor biztos lehetsz benne, hogy az elkészült ruha minden négyzetcentimétere a vágyaidat és az egyéniségedet fogja visszatükrözni.

Akkor mégis miért pazarold az idődet kész ruhák próbálgatásával?

Talán már kislánykorod óta él a fejedben egy elképzelés, hogy milyen ruhában szeretnéd kimondani az igent, most pedig eljött a pillanat, hogy valóban bele is bújhass.

Sokat segít a döntésben az, hogyha minél több képet böngészel a témával kapcsolatban és megnézed, hogy a tervezők miket kreáltak az utóbbi években.

Az is jó taktika lehet, ha ellátogatsz egy esküvői ruha szalonba és felpróbálsz néhányat.

Mi a baj az előre elkészített ruhákkal?

Mi a baj az előre elkészített ruhákkal?

Rengeteg ruha létezik a világon, különböző színekben, fazonokban, anyagokban és díszítésekben, de ez még nem jelenti azt, hogy van pontosan ugyan olyan is, mint amire te vágysz.

A kombinatorikában találkozhattál már azzal, hogy az elemeknek végtelen számú kombinációja létezik, azonban az esküvői matek ennél bonyolultabb.

Vannak csipkebetétes ruhák, uszályosak, tüll szoknyásak és elöl kivágottak, viszont nem biztos, hogy egy szalonban találsz olyat, ami egyszerre az összes feltételednek megfelel.

Lehet, hogy az egyiknek gyönyörű a szoknya része, de nem előnyös a felső testeden.

Az is megeshet, hogy beleszeretsz a felső rész díszítésébe, azonban a szoknyáját ki nem állhatod.

Lehet egy ruhának gyönyörű hátrésze és kiábrándító mell-kivágása egyben.

Sajnos a szalonoknál arra nincsen lehetőség, hogy az adott ruhák elemeit kombináld és létrehozd álmid ruháját.

Viszont ha egy varrónőhöz fordulsz, nála annál inkább!

Fontos számomra, hogy én viseljem először

Sokan nem szeretnek használtruha üzletben vásárolni, mert úgy gondolják, hogy egy ruhadarab a megvásárlást követően legyen még „friss, ropogós” és ő legyen az elő ember akin először megpillantják az adott pulcsit, vagy kabátot.

A menyasszonyok egy része is ugyan így áll a ruha kérdéshez:

Kiábrándítónak találnák azt, ha előttük már más is kimondta volna benne a boldogító igent.

Mert tisztítás ide vagy oda, sosem tudhatod, hogy ki viselte előtted azt a ruhát és mit csinált benne.

Vannak arák, akik azért ódzkodnak attól, hogy más által már viselt ruhában esküdjenek, mert félnek, hogy az előző menyasszonyok esetleges balszerencséit i kikölcsönzik a ruhával együtt.

Bármilyen indok is álljon a háttérben, ha te is azon menyasszonyok táborát erősíted, akik szeretnének vadonatúj ruhát viselni, akkor a varratás jó választás lehet számodra.

Nem mindegy, hogy milyen anyagból készül

Nem mindegy, hogy milyen anyagból készül

Attól még, hogy valami szép, nem biztos, hogy kényelmes is.

Lehet egy ruha felső részén csodálatos gyöngydíszítés, de ha minden egyes alkalommal, mikor hozzáérsz, megszúr téged, akkor nem minősül jó választásnak.

Hiába divatos a csipke, ha irritálja a bőrödet jobban jársz, ha mást választasz.

Mivel életed egyik legemlékezetesebb napjára készülsz, szeretnéd, ha minden részlet kellemes emlékként maradna meg benned.

Hogyha olyan ruhát választasz, amiben kényelmetlenül érzed magad, mert az anyagok kellemetlen érzetet váltanak ki belőled, vagy éppen túl sérülékenyek és nem bírják ki a menyasszonytáncot sem anélkül, hogy elszakadnának, akkor rossz szájízzel fogsz visszaemlékezni erre a napra.

Hogyha egy varrónőre bízod a ruhád, akkor nemcsak az összhatás, hanem a finom, akár láthatatlan részletek is a te igényeid szerint készülnek majd el.

Anyagi okokból választom a varratást

Bizonyára azt már te i tudod, hogy álmid ruhája nem olcsó dolog.

Akár kölcsönzöd, akár varratod, mindenképpen mélyen a zsebedbe kell nyúlnod azért, hogy az esküvődön egy csodálatos ruhában tündökölhess.

Persze mindez az anyagi rááldozás nem hiábavaló, hiszen életed végéig emlékezni fogsz rá, hogy milyen csodálatosan néztél ki a nagy napon, és később is meg fogod köszönni saját magadnak, hogy nem kötöttél kompromisszumot azzal, hogy egy régebbi fehér nyári ruhádat viselted.

Annak ellenére, hogy mindenki készül erre a kiadásra, minden menyasszony más és más összeget tud rászánni a ruhájára.

A varratás ára sokszor megegyezik a kölcsönzésével, ezért anyagilag nem feltétlen éri meg jobban, ha ezt válaszod, cserébe viszont nem kell kompromisszumokat kötnöd abban, hogy álmaid ruháját viselhesd.

A kölcsönzésnél fix árakat találsz egy-egy ruha mellett, a varratásnál viszont, kellő tájékozottsággal és kereséssel kordában tudod tartani a kiadásaid.

Ha sok helyen keresgélsz anyagokat, illetve alaposan utánanézel a varrónők óradíjainak, akkor remek akciókra bukkanhatsz.

Hogyan válasszak varrónőt?

Hogyan válasszak varrónőt?

Mivel a menyasszonyi ruhádat teljes egészében egy varrónő fogj elkészíteni, ezért teljes mértékben az ő szakértelmére kell hagyatkoznod.

Annak érdekében, hogy azt a ruhát kapd, amit megálmodtál, elengedhetetlen, hogy olyan emberre bízd az elkészítését, akiről tudod, hogy szépen, profin és pontosan dolgozik.

Nyugodtan kérj tanácsot az ismerőseidtől, akiknek adsz a véleményére, hogy van-e esetleg olyan varrónő, akit ajánlanának neked.

Ráadásul, ha egy ismerősön keresztül keresed fel őt, akkor talán még kedvezményben is részesülhetsz.

Azt azonban nem árt szem előtt tartanod, hogy ha valaki nagyon olcsón dolgozik, akkor vajon szép is lesz-e a végeredmény.

Ne köss kompromisszumokat, inkább olyan embert válassz, aki egy picivel drágább, de cserébe csodás ruhát varr neked, mintsem valakit, aki kifejezetten olcsó, de megbízhatatlan és csúnyán dolgozik.

Az esküvő előtt mennyi idővel kezdjem el csináltatni?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mikor érdemes, kell, illetve muszáj elkezdeni a ruha tervezését és készítését.

Hogyha kölcsönzöl, akkor azért érdemes legalább fél évvel a nagy nap előtt elkezdeni nézelődni, hogy az adott időpontra legyen kellő mennyiségű szabad ruhájuk, amikből válogathatsz.

Varratásnál azonban azt kell számításba venned, hogy a papíron megrajzolt ruha és az elkészült között rengeteg munkaórára van szüksége a varrónőnek, hogy létrehozza az elképzeléseidet.

Azért is fontos, hogy elég időt szánj a varrásra, hogy adott esetben legyen idő némi változtatásra is.

Lehet, hogy amit elsőre megbeszéltetek, az elkészült ruhán mégsem tetszik neked, azonban ha kellő idő áll rendelkezésetekre, akkor könnyen kicserélhetőek a nem tetsző részletek.

Mindent összevetve, a legjobb az, hogyha a nagy nap előtt 6-8 hónappal már konzultálsz az általad választott varrónővel.

Varratni szeretném a ruhámat!

Varratni szeretném a ruhámat!

Hogyha már biztos vagy abban, hogy a varratás mellett döntesz, akkor ne felejtsd el ezeket a fontos dolgokat:

Próbáld meg minél részletesebben kitalálni azt, hogy milyen ruhára vágsz!

Alapos keresgélés és mérlegelés után válaszd ki a varrónőt, akire rá mered bízni a munkát!

Hallgass a szakember tanácsaira, hidd el, ő csak jót akar neked és segíteni abban, hogy minden tökéletes legyen!

Hagyj eléd időt arra, hogy a ruhád elkészülhessen, számolj erre legalább hat hónapot!

Kalkuláld ki, hogy maximum mekkora összeget szánsz a ruhára és ezt mondd el őszintén a varrónőnek is, hogy ő is tudja, hogy mikben gondolkodhat!

Nyugodtan legyél szőrszálhasogató abban az esetben, ha valami nem tetszik:

Mivel a te nagy napod lesz, ezért megérdemled, hogy az utolsó gyöngyszemig minden úgy álljon a ruhádon, ahogy te szeretnéd!